maandag 6 januari 2020

Verslag van bewonersavond riool Peperstraat - Reisvennestraat - Hoge Akkers


 

Afgelopen dinsdag 26 november was het erg druk in ’t Huukske aan de Klappermanstraat. Vanaf half 7 waren bewoners van de Reisvennestraat, Peperstraat, Hoge Akkers en enkele aangrenzende straten uitgenodigd voor een startbijeenkomst over de riolering en inrichting van hun straten. De wateroverlast van juni 2016 is aanleiding geweest om dit project te starten. Een jaar geleden heeft de gemeente hiervoor de eerste contacten gelegd met de wijkcommissie. Door omstandigheden heeft het even geduurd, maar nu was de gemeente klaar voor deze startbijeenkomst.

De gemeente Valkenswaard was met verschillende disciplines aanwezig: beheerders van riolering, wegen en groen zijn vertegenwoordigd naast een projectleider en bureau BOOT, een expertisebureau in dit soort integrale herinrichtings-trajecten. Allen hadden dezelfde boodschap voor de bewoners: het enige dat vast staat is dat de riolering aan vervanging toe is en zal moeten voldoen aan de verwachtingen op het gebied van regenwater-verwerking. De overlast als in 2016 willen we in de toekomst voorkomen. Als deze riolering vervangen wordt, gaan de straten uiteraard open en dat biedt kansen voor een nieuwe inrichting.

Na opening en welkom door wethouder Theo Geldens begon Bureau BOOT met een korte presentatie over wat technisch gezien wordt als hinder en wanneer we spreken van overlast. Het fenomeen riolering in alle huizen is namelijk stiekem best een vrij nieuw fenomeen. Natuurlijk zijn er al eerder al vormen van riolering gebouwd, maar zoals we het nu kennen bestaat het pas een 100 jaar. Het riool is origineel bedoeld voor afvoer van afvalwater en niet voor schoon regenwater. We zijn het wel als zodanig gaan gebruiken en met de toenemende regenval, ook vaker heel veel in korte tijd, is de capaciteit van de riolering simpelweg te klein. Wanneer het water tussen de trottoirs blijft, spreken we van hinder: het is onhandig, maar geen halszaak. Sterker nog, de ruimte tussen de trottoirs wordt officieel meegerekend als capaciteit van het riool in geval van extreme regenval. Komt het water over de rand van het trottoir tot binnen in de huizen, dan spreken we van overlast.

Na deze korte presentatie werden er grote tekeningen van de betrokken straten op tafel gelegd en konden alle aanwezigen hun wensen op memobriefjes schrijven en op de tekeningen plakken. Van ideeën over de inrichting van het riool en de dikte van de rioolbuis tot een boom die zeker op dezelfde plek moest blijven staan of juist absoluut niet. De ruim 50 aanwezige bewoners mochten alles bedenken wat ze graag zouden willen. Met alle input gaat bureau BOOT aan de slag. Dit zal snel door de gemeente gepubliceerd worden. Vervolgens is het de planning om in het eerste kwartaal van 2020 met alle ideeën een totaalplan te maken en dat voor te leggen aan het college en de gemeenteraad. Tot die tijd zal een werkgroep van de wijkcommissie Hoge Akkers de ontwikkeling volgen en waar nodig bijsturen.

Als laatste benadrukte de projectgroep van de gemeente dat we samen, dus met z’n allen, de wateroverlast kunnen en moeten aanpakken. Dit project zal natuurlijk een gedeelte van de oplossing moeten gaan bieden, maar de gemeente heeft slechts invloed op ongeveer 30% van de buitenruimte. De overige 70% is particuliere grond, dus als bewoner kun je ook al maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat het riool de druk ook op piekmomenten aan kan. Zorg voor meer beplanting in plaats van bestrating in je tuin. Plant een bladvanger op de regenpijp zodat deze optimaal open blijft. Plaats een regenton. Beplant je platte dak. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat regenwater langer vastgehouden wordt en niet meteen het riool in stroomt. Daarmee zorgen we samen dat de piek kleiner wordt en het riool niet overstroomt. Zo zorgen we samen ervoor dat de problemen van 2016 zich niet meer herhalen.

Laatste Nieuws

zaterdag 13 maart 2021
Lichtviering 14 maart: "Alleen loop je sneller, samen kom je verder"

Op zondag 14 maart is de laatste Lichtviering van dit seizoen, zoals gewoonlijk om 19.15u in de Ontmoetingskerk (Julianastraat 12, Valkenswaard). Het thema is: “Alleen loop je sneller, samen kom je verder”. Let wel op de...

Lees meer...

vrijdag 29 januari 2021
"Lichtviering" 7 februari gaat niet door

De organisatie van de "lichtvieringen" in de Ontmoetingskerk in onze wijk meldt dat de viering van 7 februari niet doorgaat:

Lees meer...

zaterdag 16 januari 2021
Digitale workshop Brandveiligheid

De gemeente Valkenswaard organiseert in samenwerking met de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost een aantal digitale workshops in het kader van brandveiligheid. Thema van deze digitale workshops betreft ‘Hoe brandveilig is jouw...

Lees meer...

Onze Facebookpagina