OPLICHTING, AFPERSING OF PHISHING VIA E-MAIL, SMS OF APP-BERICHTEN

Ontvangt u een e-mail, sms of app-bericht dat u niet helemaal vertrouwt? En vraagt de afzender u bijvoorbeeld om in te loggen? Of vraagt hij geld van u? Dan heeft u mogelijk te maken met oplichting, afpersing, spoofing of phishing.

Wat is een nepbericht?

Een nepbericht is een e-mail, sms of app-bericht die van een betrouwbaar bedrijf LIJKT te komen, bijvoorbeeld een bank. Maar in werkelijkheid is de afzender een oplichter. Deze oplichter kan bijvoorbeeld het volgende doen:


  • Hij vraagt in het bericht naar uw wachtwoord, inlognaam of creditcardnummer. Of hij vraagt u om op een link te klikken. Die link leidt naar een nepwebsite waarop u moet inloggen. Daardoor krijgt de oplichter uw gegevens in handen en kan hij bijvoorbeeld geld van uw rekening halen. Deze oplichting wordt phishing genoemd.
  • De oplichter vraagt u om op een link te klikken. Hierdoor wordt er ongemerkt een schadelijk programma op uw computer geïnstalleerd. Dit programma zorgt er bijvoorbeeld voor dat u bepaalde documenten niet meer kunt openen. Daarna meldt de oplichter dat hij dit probleem voor u kan oplossen. Maar alleen als u daarvoor betaalt.
  • De oplichter dreigt om bepaalde informatie over u te verspreiden. Bijvoorbeeld intieme filmpjes of verhalen die niet waar zijn. Hij zegt dat u dit alleen kunt voorkomen door geld aan hem te betalen.


Hoe herken ik een nepbericht?

Nepberichten zijn vaak moeilijk te herkennen, omdat oplichters er alles aan doen om ze echt te laten lijken. U kunt letten op de volgende punten:


  • De afzender vraagt om uw inloggegevens, pincode of creditcardnummer. Oplichters willen deze gegevens graag hebben, omdat ze daarmee geld van uw rekening kunnen halen. Maar banken, creditcardmaatschappijen en andere betrouwbare bedrijven vragen u nooit om dit soort gegevens. Geef deze gegevens dus nooit weg.
  • U moet snel reageren. In nepberichten wordt vaak gedreigd dat er iets ergs gebeurt als u niet snel reageert. Oplichters proberen er zo voor te zorgen dat u niet lang nadenkt over wat u doet. En dat u uit angst op hun wensen ingaat. Merkt u dat u snel wilt reageren, doe dit dan juist niet.
  • Onherkenbaar e-mailadres. Een nepmail komt vaak van een onduidelijk e-mailadres. Soms lijkt dat adres wel op de naam van een bedrijf, maar is het net een beetje anders. Kijk dus altijd waar de mail vandaan komt.


-> Volg bij nepmails de tips van Veiliginternetten.nl.


Heeft u toch op een link geklikt?

Voer dan meteen een virusscan uit. Deed de afzender zich voor als uw bank? Meld dat dan bij uw bank. Bent u opgelicht en geld kwijtgeraakt? Doe dan aangifte bij de politie.


-> Doe aangifte bij de politie


Waar kan ik een melding van een nepbericht doen?

Heeft u een nepmail of nepbericht ontvangen? Of twijfelt u of een bericht dat u ontvangen heeft, betrouwbaar is? Reageer er dan niet op en klik nooit op links. Doe een melding bij de Fraudehelpdesk. Deze kan het bericht dan onderzoeken en een waarschuwing plaatsen op hun website.


-> Meld een vals bericht bij de Fraudehelpdesk.


Zie ook:

Bericht delen?

door Marcel Thiels 10 februari 2025
Waarschuwing gemeente
door Marcel 6 februari 2025
Valentijns diner 13 februari
door Marcel 6 februari 2025
Huiskamer 12 februari
door Marcel 6 februari 2025
Vrijwilligers gevraagd
door Marcel 6 februari 2025
Lunchen 20 febr.
door Voorzitter Hoge akkers 6 februari 2025
Koersballen
door Voorzitter Hoge akkers 7 januari 2025
Activiteiten bij kempenhof
door Voorzitter Hoge akkers 2 januari 2025
Lunchen 16 januari
door Voorzitter Hoge akkers 2 januari 2025
Huiskamer 8 januari
door Voorzitter Hoge akkers 27 december 2024
Nieuwjaar 2025
Meer posts
Share by: